Werk en mantelzorg

Werk combineren met mantelzorg

In Nederland combineert één op de vier werknemers het werk met mantelzorg. Deze combinatie gaat meestal goed, maar kan ook uitdagend zijn. Daarom is het belangrijk om hierover op tijd in gesprek te gaan op het werk en jezelf goed te informeren wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn.

Meer over mantelzorg

Mantelzorg is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de zorg voor een naaste. Toch is het een onderwerp waarover op het werk weinig wordt gesproken. Het is immers iets wat zich thuis afspeelt en vanzelfsprekend is.

Mantelzorg is de zorg voor hulpbehoevende familieleden, vrienden of buren. Het gaat om langdurige, onbetaalde en niet vrijwillige zorg die je als mantelzorger verleent. Niet iedere medewerker erkent zich als mantelzorger, je bent ouder, broer, of partner van de verzorgde. Het is vanzelfsprekend om zorg te verlenen.

Meer weten? Op www.mantelzorg.nl staat alle informatie over mantelzorg.
Ben jij mantelzorger? Doe de test.

Ondersteuningsmogelijkheden

Er zijn een aantal ondersteuningsmogelijkheden op het werk en thuis, die werkgever en werknemer kunnen helpen om de combinatie mogelijk te blijven maken.

Er zijn voor werkende mantelzorgers verschillende verlofregelingen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof.

Wettelijke regelingen in het kader van mantelzorg

Er zijn twee wetten die ondersteuning bieden bij de combinatie van werk en mantelzorg. Uitleg over de verlofregelingen.

Werk en mantelzorg

Ook handig om te weten

 • Mantelzorg.nl
  MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur, www.mantelzorg.nl
 • Mantelzorgondersteuning via de gemeente
  Iedere gemeente heeft een organisatie waar mantelzorgondersteuning geboden wordt. Kijk hier voor een overzicht
 • Zorg/WMO loket Gemeente
  De medewerkers van een zorgloket informeren mantelzorgers over mogelijkheden vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, rondom diverse voorzieningen als bijvoorbeeld het PGB, bijzondere bijstand (medisch), mantelzorg, minimaregelingen en gehandicaptenparkeerkaarten.
 • Zorgverzekeraars
  Veel zorgverzekeraars hebben mantelzorg in hun (aanvullend) verzekeringsaanbod. Variërend van vervangende mantelzorg, mantelzorgarrangement en mantelzorghelpdesk. Informeer bij je verzekeraar naar mogelijkheden en ondersteuning voor mantelzorgers. Kijk hier voor een vergoedingenoverzicht

Wat kan een werkgever doen?

Een werkgever kan actief werk maken van mantelzorg in de organisatie en daarmee de bespreekbaarheid vergroten. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen, in gesprek te gaan met leidinggevenden en medewerkers. Ook kan een werkgever informatie ontvangen over ondersteuningsmogelijkheden als er sprake is van mantelzorg in de organisatie.

De landelijke stichting Werk&Mantelzorg zet zich in voor werkgevers en organisaties die mantelzorgvriendelijk willen werken. Ga voor advies en inspiratie naar werkenmantelzorg.nl.